Voor de Mazda MX-5 en MX-30 gehandicapten:

Voor de Mazda MX-5 en MX-30 gehandicapten:

Mazda biedt speciale en voor gehandicapten geschikte versies van bestaande modellen.

Een daarvan is de MX-30, maar ook de absoluut onpraktische MX-5 is voorbereid op mensen met een lichamelijke handicap.

Veel Japanse fabrikanten bieden speciale versies aan voor mensen die thuis een rolstoel gebruiken, compleet met zaken als een handig hefsysteem. Er zijn slimme 'wielversies' van met name kei-auto's. Op de jaarlijkse International Rehabilitation Equipment Show in Japan toont Mazda twee auto's die het merk beschouwt als mensen met een lichamelijke handicap: de MX-5 SeDV en de MX-30 SeDV.

De afkorting in de modelnamen staat voor Self-Powered Driving Vehicle. De MX-5 SeDV heeft een extra bediening tussen de bestuurdersstoel in de middenconsole waarmee je de MX-5 kunt versnellen en vertragen. Ook is de claxonknop geïntegreerd. Bovendien heeft de MX-5 een klapstoel om het in- en uitstappen van de lage MX-5 te vergemakkelijken. De MX-30 heeft ook handmatige bediening, maar deze elektrische crossover heeft een extra ring op het stuur waarmee je gas kunt geven. De knuppel links van de bestuurdersstoel neemt de rol van rempedaal over. De MX-30 heeft ook een extra platform dat het in- en uitstappen vergemakkelijkt. Bovendien heeft de MX-30 een dakkoffer met een "schuifmechanisme waarmee de rolstoel soepel kan worden opgetild en opgeborgen". In de MX-5 (ingeklapt) kan de rolstoel worden opgeborgen op de plaats van de passagiersstoel.


Voor auto's als de Mazda 2 biedt het merk in eigen land een versie met een draaibare voorstoel compleet met voetsteun. De CX-5 is zelfs leverbaar met een elektrisch bediende draaibare bestuurdersstoel die gedeeltelijk naar buiten komt. De MX-5 en MX-30 zullen alleen in Japan worden uitgebracht.

 

Emily A.

Vorig NieuwsCupra Leon nieuw gezicht:
Volgende NieuwsDe BMW M2 zal in 2023 453 pk leveren uit een twin-turbo zescilinder motor: