Nieuwe Mercedes-AMG C63 S E Performance:

De nieuwe Mercedes-AMG C63 S E Performance is een baanbrekende en niet minder viercilinder.

Mercedes-AMG presenteert de gloednieuwe Mercedes-AMG C 63 SE Performance.
Na de komst van de nieuwe Mercedes-AMG C 43 verwachtten we natuurlijk een nog stoerdere versie van de C 63. Dat wachten is nu voorbij. De nieuwe Mercedes-AMG C 63 zal ongetwijfeld voor enige controverse zorgen bij de liefhebbers, want zoals bekend is de V8 van de vorige generatie er niet meer. Ook deze felle topversie zal het voortaan met vier cilinders moeten doen. In de neus zit de vertrouwde viercilinder met elektronisch ondersteunde turbo, die ook in de C 43 te vinden is, in dit geval niet minder dan 408 pk, maar ook niet minder dan 477 pk. Ongelooflijk krachtig voor een viercilinder motor. Hij komt zelfs in de buurt van het vermogen van de vorige C 63 (510 pk), maar daar blijft het natuurlijk niet bij.

Mercedes-AMG C63 S e-performance


De toevoeging "E Performance" aan de modelnaam verraadt dat het om een krachtige plug-in hybride gaat. De achterwielen worden namelijk aangedreven door een 204 pk sterke elektromotor, die samen met de brandstofmotor de C 63 SE Performance een systeemvermogen geeft van niet minder dan 680 pk en 1.020 Nm koppel. Met deze waarden overtreft de nieuwe C 63 werkelijk elke in massa geproduceerde C-Klasse die ooit is gemaakt. De focus van de aandrijflijn ligt puur op vermogen en niet op elektrisch rijden, wat overigens blijkt uit de elektrische actieradius van slechts 13 km. De Mercedes-AMG C 63 SE Performance beschikt bovendien over een 6,1 kWh accu die met een laadvermogen van slechts 3,7 kW kan worden opgeladen. Schakelen gebeurt via een negen traps AMG Speedshift automaat met dubbele koppeling, die soepeler zou moeten schakelen dan voorheen. Ondertussen is er ook een tweeversnellingsbak gekoppeld aan de elektromotor om hem ook bij hogere snelheden efficiënt te laten werken. In de elektrische modus heb je ook vierwielaandrijving, omdat de elektromotor dan via een aandrijfas naast de achterwielen ook de voorwielen aandrijft.

Mercedes-AMG C63 S e-performance

Nu vraagt u zich waarschijnlijk af wat al dit moois betekent voor de prestaties. Met de Mercedes-AMG C 63 SE Performance (zowel sedan als Estate) accelereer je in 3,4 seconden van 0 naar 100 km/u. Dat is ruwweg een halve seconde sneller dan de vorige C 63. De topsnelheid bedraagt 250 km/u, optioneel oplopend tot 280 km/u in de sedan en 270 km/u in de Estate. Heel goed natuurlijk, maar is alles nog een beetje op de weg te houden? Waarschijnlijk wel. Daarbij moet gedacht worden aan vierwielaandrijving, verbeterde vering met adaptieve schokdempers, achteras met hulpbesturing, dikke remschijven met zes zuigers per remklauw. Vooral dat laatste is geen overbodige luxe, want met 2.111 kilogram is hij bepaald niet licht. Estate is nog zwaarder; die weegt 2.145 kilogram.

Hoewel de Mercedes-AMG C 63 SE Performance beduidend krachtiger is dan zijn voorganger, betekent dat niet dat hij meer schreeuwt. Niet helemaal letterlijk, want de vierpitter produceert natuurlijk een iets minder prettig klinkend geluid dan de V8 van weleer, maar ook omdat de benadering van het exterieur herkenbaar is. Mercedes-AMG geeft de top-C onder meer een dikker bumper werk met bredere luchtinlaten, een grille met verticale stijlen en een dikke diffuser samen met vier uitlaattips in het onderste deel van de achterbumper.

Mercedes-AMG C63 S e-performance


In het interieur van de Mercedes-AMG C 63 SE Performance is de aanpak relatief subtiel: sportstoelen, geperforeerde pedalen en een sportstuur met draaiknop voor de rijmodi zijn de meest in het oog springende extra's. Uiteraard is het interieur van de Mercedes-AMG C 63 S E Performance naar eigen smaak te combineren met tal van qua kleuren en verschillende materialen.

Het is nog niet precies bekend wanneer de Mercedes-AMG C 63 SE Performance in de showroom komt, mogelijk is dat niet meer dit jaar. Over de prijzen is nog niets bekend.
 

 

Emily A.

Vorig NieuwsHyundai Ioniq 6 wees geduldig komt eraan:
Volgende NieuwsNieuwe Electric Airways U5: