Met de Aceman biedt de Mini op vele fronten een ander model dan we gewend zijn.

Met de Aceman biedt de Mini op vele fronten een ander model dan we gewend zijn.

De Mini Aceman is in vele opzichten anders:

De Mini heeft een relatief overzichtelijk modellengamma. Er zijn driedeurs, open versie en vijfdeurs. Daarnaast is er de Clubman, en het is nog niet duidelijk of deze stationwagon zijn opvolger wordt. Wie een elektrische auto wil rijden, kan gaan voor de Mini Electric, en wie het hogere segment zoekt, kiest voor de Countryman. In de nabije toekomst blijft alles open, alleen zal er iets veranderen. Zo zal de volgende driedeurs Mini waarschijnlijk versterking krijgen in de compacte gelederen, ten koste van de vijfdeurs Mini en Clubman. Met de Aceman duwt de Mini het voetalternatief wat hoger voor wie de Countryman te groot vindt, maar wel graag een vijfdeurs heeft. Hij doet misschien wat denken aan de niet zo succesvolle Paceman uit 2012, al heeft de bijna gelijknamige Aceman twee deuren meer.

Mini Aceman
Kortom, het is een broertje of zusje van de Countryman, die helemaal in het teken staat van de 'Mini nieuwe stijl'. In feite introduceerde het werkmodel Concept Aceman een nieuwe designtaal voor het merk met onder meer een achthoekige in plaats van zeshoekige "grill", puntigere koplampen en meer nadruk op rondingen in plaats van rondingen. Ondanks een iets andere designrichting is het zeker Mini. Hoewel iets anders ingedeeld, keren enkele typische Mini items terug in de Aceman, zoals de "Union Jack achterlichten" en de donkere raamstijlen.Mini Aceman


De nodige 'avontuurlijke' aankleding zit er duidelijk in, want een kleine pas kan niet zonder. Zo krijgt de Aceman een behoorlijk hoekige plastic bekleding rond de wielkasten en het onderste deel van de voor- en achterbumper. Mini legt bij de presentatie van de conceptversie veel nadruk op dakdragers, dus wellicht vinden die hun plaats als optie in het productiemodel. Onze illustrator presenteerde de Aceman vooralsnog zonder deze dakdrager. Binnenin belooft de Aceman vrij minimalistisch te zijn. Vertrouw op het grote ronde infotainment scherm in het midden van een vrij leeg dashboard; daaronder zit een kleine set knoppen voor onder meer de klimaatregeling. Ongetwijfeld is het interieur herbruikbaar in tal van contrasterende kleuren en is de bekleding gemaakt van duurzame materialen.

Mini Aceman

Alleen elektrisch:
Bijna elke compacte crossover is een potentiële verkooptopper, vooral als hij naast een brandstofmotor ook een elektrische aandrijflijn heeft. Neem bijvoorbeeld de Peugeot 2008. De Aceman, die qua formaat iets dichter bij de 2008 ligt, houdt het beperkter in opties. Binnenkort is hij per definitie elektrisch. Hoewel er sprake is van een nieuw platform voor de nieuwe driedeurs waarop de Aceman kan staan, is het nog enigszins omstreden welke basis Mini daarvoor zal gebruiken. Men zou kunnen overwegen technologie te lenen van de volgende Countryman, die naast brandstofmotoren ook als volledig elektrisch op de markt komt. Deze Countryman is het neefje van de BMW X1 en de elektrische iX1. Mini zegt dat het vanaf 2023 met nieuwe modellen komt, mogelijk te beginnen met de nieuwe driedeurs. De nieuwe Countryman is ook al een paar keer gespot, dus hij zou volgend jaar al kunnen arriveren. Aceman staat hierachter, die verwachten we op zijn vroegst in 2024 tegen te komen.
 

 

Emily A.

Vorig NieuwsVınfast zal over 3 jaar winst maken:
Volgende NieuwsBaojun's elektrische SUV ziet er geweldig uit in de nieuwste teaser: