Aston Martin V12 Vantage Roadster:

Aston Martin V12 Vantage Roadster:

De Aston Martin V12 Vantage Roadster doet zowel het doek als het gordijn van zijn dak omhoog.

De Monterey Car Week in Californië is in volle gang, ook Aston Martin laat zich zien op het bijzondere Amerikaanse autofestival en trekt zowel het doek als het dak van de Aston Martin V12 Vantage Roadster.

Lange tijd was de Aston Martin Vantage alleen leverbaar met de 4.0 V8 die van de Mercedes-AMG-plank komt, maar in maart stoppen de Britten nog een massieve twaalfcilinder in de Vantage. Het V12 Vantage concept was niet nieuw; Aston Martin had al eerder zijn grootste motor in zijn "kleinste" model geplaatst. Tot nu toe was de nieuwe V12 Vantage alleen leverbaar als gesloten coupé, terwijl de vorige Aston Martin V12 Vantage ook als Roadster leverbaar was. Tijdens de Monterey Car Week introduceerde Aston Martin de tot nu toe ontbrekende open versie.

Wie kippenvel heeft van een V12 Vantage en de kans heeft om er een op het dark web te kopen zonder een nier uit te putten, raden we aan niet te lang te wachten. Het is immers de laatste keer dat Aston Martin een V12 Vantage en V12 Vantage Roadster op de markt brengt. Van de gesloten V12 Vantage zal Aston Martin 333 exemplaren produceren. De open V12 Vantage Roadster zal in een nog kleinere serie van 249 stuks worden geproduceerd.


Net als bij de gesloten V12 Vantage beschikt deze nieuwe Roadster-versie over een 5,2-liter V12 met 700 pk en 753 Nm. Je kent deze machine van auto's als de DBS V12 Superleggera, maar de 12 cilinders in die auto zijn 25 pk en 47 Nm krachtiger. Wat is er aan de hand? De V12 Vantage Roadster heeft een topsnelheid van 97 km/u (60 mph) in 3,5 seconden en een topsnelheid van 320 km/u (320 mph). Dat is snel, heel snel, maar niet veel sneller dan de Vantage met zijn 510 pk sterke 4.0 V8. Deze variant accelereert in 3,8 seconden naar 100 km/u en haalt een topsnelheid van 306 km/u. Net als bij de gesloten V12 Vantage gaat het bij de open V12 Vantage Roadster niet alleen om snelheden in een rechte lijn of een gierende V12.


De V12 Vantage Roadster is zelfs de meest hardcore open Vantage die op elk niveau verkrijgbaar is. Hij heeft een mechanisch sperdifferentieel op de achteras, een vergrote spoorbreedte van 4 centimeter, waardoor de auto een brede carrosserie krijgt (+4 centimeter) en een speciaal getunede acht traps ZF automatische transmissie. Aston Martin brengt ook aangepaste adaptieve dempers naar de V12 Vantage Roadster, past de besturing aan en installeert koolstof keramische remmen achter de 21-inch wielen. Zaken als de aangepaste voorbumper, motorkap en voorspatborden zijn gemaakt van koolstofvezel. De achterbumper en het kofferdeksel zijn gemaakt van andere lichtgewicht materialen. Bovendien hangt Aston Martin een lichtgewicht accu en een speciaal uitlaatsysteem van roestvrij staal onder de auto, een systeem dat minder dan 7 kilogram weegt dan onder de V8 Vantages.


Je hoeft geen expert te zijn om de V12 Vantage Roadster te onderscheiden van de V8-versie. De open mond aan de voorkant is 25 procent groter dan bij de gewone versie, en de motorkap is compleet anders. De grille is gevuld met horizontale lamellen, de voorlip is compleet anders en we zien andere zijskirts op de vleugels en een grote opening in de voorvleugels. Aan de achterzijde valt onder meer de diffuser op, maar het grootste keerpunt zijn misschien wel de exploderende pijpen. De V8-aangedreven Vantage heeft twee groeven aan weerszijden van de kont, terwijl de V12 Vantage Roadster twee grotere, centraal geplaatste groeven heeft.

De eerste exemplaren van de Aston Martin V12 Vantage Roadster zullen in het derde kwartaal van dit jaar de fabriek verlaten en de eerste exemplaren zullen in het vierde kwartaal worden afgeleverd. De prijs is nog niet bekendgemaakt.


 Emily A.

Vorig NieuwsVolcon en GM gaan samenwerken in elektrisch terreinvoertuig (UTV):
Volgende Nieuws2023 Toyota C-HR Mode Nero Safety Plus III: